På Valborgsmässoafton avslutades årets vårfiske vid Em under trädens vårgröna skimmer och med den svenska flaggan i topp. Det blev en ovanlig vårsäsong på flera sätt. Sydöstra Sverige fick återigen en mild vinter utan någon snö, eller tjäle, att tala om. Detta i kombination med en extremt regnfattig inledning på 2025, har medfört att Emån går med sitt lägsta vårflöde i mannaminne (just nu knappt 9 kubik). Ingen fara för fisk o fiske än så länge, men mycket bekymmersamt inför sommaren. Det låga vattnet har ställt andra, många gånger högre, krav på de fiskande än vi är vana vid. De tunga sjunklinorna har fått stanna i fiskeväskan i år, vilket förvisso varit ganska skönt. Istället har fisket rent tekniskt mer påmint om höstfiske, dvs. lätta linor, mindre spön och flugor samt vaksamma och nervösa havsöringar.
Likt andra älvar och åar med förbindelse till Östersjön bedömdes förra säsongens uppvandring av lax och havsöring varit svag också i Emån. Förväntningarna inför årets vårfiske var därför lågt ställda men vårens fångst kanske ändå blev något bättre än väntat med 239 fiskar (jämför förra året 359 st). Fördelningen blev 196 havsöringar och 43 laxar. Öringarna har varit i utmärkt kondition och av bra storlek. Också de riktigt stora individerna, runt 90 cm, är i år väl representerade i fångsten, vilket så klart är särskilt glädjande. En högst anmärkningsvärd fångst gjorde Em-veteranen Nils-Erik Tornqvist (86 år) i början av april, då han fångade en misstänkt blanklax i Pike pool. Fisken var en meter lång och uppskattades till +10 kg. Eftersom tiden för fångsten förbryllar togs fjällprov som nu är hos Sötvattenslaboratoriet för analys. Det blir spännande att få veta mer om fisken och dess bakgrund så småningom.
Under våren pågår också studier kring fiskens utvandring förbi Karlshammar kraftverk. Sedan fyra år finns där en faunapassage som visat sig fungera utmärkt för uppvandring av all slags fisk. Detta har konstaterats med hjälp av en kamera som varit installerad i mitten av passagen. Dessvärre fungerar inte passagen för nedströmsvandring, vilket har lett till funderingar kring fiskens övriga möjligheter att komma ut. Det som återstår (förutom de tillfällen då det råder så högt vattenflöde att man tvingas öppna avbördningsluckor i dammkonstruktionen) är en flykt-öppning, med tillhörande vattenrutschkana, som är placerad strax intill det gallerförsedda turbinintaget. Här har under våren en kamera placerats för att studera fisken beteende vid luckan, och i vilken utsträckning den fungerar som det är tänkt. Studien ska analyseras och utvärderas senare i vår.
Parallellt pågår också undersökningar kring passage och funktion i den av Uniper Sverige AB installerade ”fiskskruven” vid Finsjö övre kraftverk. Dessa undersökningar utförs av Karlstad Universitet på uppdrag av Uniper Sverige AB. Vi vet sedan tidigare att det är problem med nedströmsvandringen vid Finsjö, och får all anledning att återkomma med info kring detta.
Tack till våra fiskegäster för alla kära återseenden, härliga möten, kluriga strategier och skämtsamma såväl som allvarliga funderingar, längs Emåns strand under våren. Väl mött igen!
Skriftlig ansökan om fiskeplats för Höstfiske bör vara oss tillhanda senast 1 juni.
Kent Håkansson